Az átláthatóság és a részvételiség minden demokráciának az alapja

Barlabás András

Barlabás András közgyűlési beszámolója

Az átláthatóság és a részvételiség minden demokráciának az alapja, ezért a mai közgyűlésen történtekről szeretnék hosszabban beszámolni Önönknek/nektek:

1. Az ellenzéki frakcióval közösen terjesztettük be a képviselőtestület elé azt a Fehérvár Médiacentrum Kft-vel kapcsolatos javaslatot, aminek keretében a függetlenség visszaállítását akartuk elérni. Ebben a vezető tisztség betöltését nyílt pályázat útján szerettük volna meghirdetni, hiszen szerintünk az elfogadhatatlan, hogy a Fidesz volt önkormányzati képviselője és a párt városi szervezetének egykori elnöke, Hagymásy András töltse be ezt a tisztséget. A kormánpárti testületi többség viszont ezt megakadályozta és leszavazta.

2. Döntés született az Óbudai Egyetemmel történő együttműködési megállapodás megkötésének az kérdésében. A helyi gazdaság fejlődése, a helyben szükséges munkaerő mennyiségi és minőségi utánpótlása érdekében kiemelt önkormányzati stratégiai cél kell, hogy legyen a székesfehérvári felsőoktatás megerősítése, fejlesztése, az intézményekben zajló duális képzés népszerűsítése. Ezért ennek az együttműködési megállapodásnak a megkötését én magam is fontosnak tartom és támogattam.

3. A Gorisum/Tác területére 2021-re tervezett “Hajózás az ókorban” tárlat kapcsán is döntést hoztunk. A majdani távlat egy kiemelkedő fontosságú kulturális esemény lesz a térségben, ami turisztikai szempontból is fontos. Ezzel kapcsolatban a tegnapi Humán Bizottsági ülésen kérdést intéztünk a Szent István király Múzeum képviselőjéhez, hogy az előirányzott 80 millió forintos költségkeret részleteiben pontosan mit tartalmaz. Akkor azt a döbbenetes választ kaptuk, hogy nem készült és nem is létezik semmilyen költségtervezés az ügyben. A mai közgyűlésen viszont a Szent István Király Múzeum igazgatója személyesen is beszámolt, az azóta elkészített részletes költségtervről, amit így végül mi is el tudtunk fogadni.

4. Fontos téma volt még az ausztráliai tűzvész által okozott károk enyhítését célzó adományozás megvitatása is. Ausztráliában korunk legnagyobb természeti katasztrófája zajlik, aminek keretében eddig soha nem látott hevességű tüzek tombolnak. Egy ilyen katasztrófa kezelése véleményünk szerint globális probléma, amire széleskörű nemzetközi együttműködésre van szükség. Székesfehérvár városa ezért 10.000 eurónak megfelelő összeget ajánl fel az ausztrál államnak vagy az általa megjelölt szervezeteknek a tűzvész elleni küzdelemhez. Ehhez beadtunk egy módosító javaslatot is, amiben felkértük a várost, hogy hozzon létre egy olyan alszámlát, amire a fehérváriak saját forrásaikból is tudnak adakozni. Sokan ugyanis szeretnének segíteni, de azt nem tudják, hogy ezt hol, és milyen formában tehetik meg. A módosító javaslatot végül elfogadta a képviselőtestület.

5. Én magam két interpellációval is éltem a mai nap folyamán. A egyik az éjszakai buszközlekedés ismételt bevezetését célzó vizsgálat kezdeményezése volt. Mint a város közlekedési tanácsnoka kiemelten fontosnak tartom, hogy a fiatalok éjszaka is kulturáltan és kedvezményes jegyáron tudják megközelíteni a városcentrumot. A vonatkozó vizsgálatot a Közlekedési Irodával együttműködve fogjuk lefolytatni, amit már nagyon várok. A fiataloktól pedig egy kis türelmet kérek még, alaposan fel fogjuk mérni a helyzetet. Interpellációval éltem egy posztumusz díszpolgári cím adományozásával kapcsolatban is, Goldziher Ignác kapcsán. A híres tanár és kutató elismerését célzó javaslat befogadásra került, amit reményeim szerint a későbbiekben a képviselő testület támogatásra érdemesnek talál majd.

6. Kérdést intéztem Dr. Cser-Palkovics András polgármester úrhoz is, hogy megtudjam, milyen további lépések várhatóak Hóman Bálint rehabilitációjának az ügyében. Itt a polgármester úr az érdemi választ elhárítva azt mondta, hogy bár a legutóbbi könyvbemutatón a városháza dísztermében személyesen is jelen volt, a továbbiakban nem kíván belefolyni a Hómannal kapcsolatos szakmai vitába. Ezt a választ nem tudtam elfogadni, hiszen a múlt bármilyen formában történő újraértelmezése és relativizálása nem csak az egykori áldozatokat és családtagjaikat sérti, de a jóérzésű fehérváriakat is. Sokan emlékeznek még az egykori szoborállítási botrányra, aminek a végén még maga Barack Obama is megszólalt. Aggasztónak tartom ebben az ügyben azt is, hogy a szoborállításra korábban önkormányzati forrásból allokált támogatás sorsa mind a mai napig ismeretlen. Ezt elvileg a tervezőnek vissza kellett volna már fizetnie, de nincs tudomásom arról, hogy ezt megtette volna.

B.A.”

Forrás: Barlabás András Facebook oldala

Légy az első hozzászóló

Írd meg véleményedet

Az e-mail címedet nem tesszük közzé.


*


2 × egy =