Székesfehérvári Királyi Napok: aug. 14–23.

királyi napok

A megszokottnál szerényebben, de az ünnephez méltó keretek között emlékezik Székesfehérvár idén az állam- és városalapító szent királyra.

Íme a tervezett program:

Augusztus 14., péntek
10.00–19.00 Nyitott Városháza – A koronázási jelképek mellett a történelmi Városháza termei is megtekinthetők augusztus 24-ig minden nap. (Városház tér)
18.00 Fogadalmi szentmise, a misét celebrálja: Spányi Antal megyés püspök Spányi Antal megyés püspök vezetésével (Szent Imre-templom)
21.00 Titkos túra – esti fáklyás séta idegenvezetéssel (Belváros)
(Belépődíjas, információ: www.visitszekesfehervar.hu)

Augusztus 15., szombat
9.30 Az Osszárium ünnepélyes megnyitása, virágelhelyezéssel.
A megnyitót követően Libor Csilla antropológus tart szakvezetést.
Az Osszárium augusztus 23-ig ingyenesen látogatható 9.00–20.00 óráig. – Augusztus 23-ig minden nap 14.00: „… a halál árnyékában járok” – Mit rejtegetnek számunkra a Királyi Bazilika csontvázai? – Szakvezetés Libor Csilla antropológussal. (Nemzeti Emlékhely)
10.00 Demeter Zsófia Megpróbáltatás után: városfejlődés című könyvének bemutatója (Városháza, Díszterem)
11.00 Ha a falak mesélni tudnának… A Szűz Mária prépostság-templomának építés- és kutatástörténete: Reich Szabina régész szakvezetése (Nemzeti Emlékhely)
16.00 Megemlékezés a Magyar Királyi 3. Szent István Gyalogezred emléknapja alkalmából (Lánczos Kornél Gimnázium, Budai út 43.)
17.00 Művészkorzó a belvárosban (Városház tér, Fő utca, Zichy liget)
18.00 Nagyboldogasszony-napi ünnepi szentmise, a misét celebrálja: Spányi Antal megyés püspök (Szent Imre-templom)
19.30 II. Sziget-koncert – Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertje. Műsor: Vivaldi: B-moll versenymű négy hegedűre; Mozart: g-moll szimfónia; Fauré: Pavane (Csónakázó-tó – esőnap: augusztus 16., vasárnap 19.30)

Augusztus 16., vasárnap
10.00 Családi piknik a Zichy ligetben – Az árnyas fák alatt igazi családi kikapcsolódás várja a vendégeket, gyermekfoglalkozások, kórusmuzsika, balettelőadás és kertmozi is lesz a hangulatos helyszínen.
14.00 Király(ny)i Napok a Táncházban – Az Alba Regia Táncegyesület az idén elmaradó Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivált egy „csipetnyi”, „mini fesztivállal” pótolja. A programok belépődíjasak.
Jegyértékesítés: július 20., hétfőtől munkanapokon 9.00– 17.00 óra között a Táncház portáján (Székesfehérvár, Malom u. 6.).
Fizetés a helyszínen készpénzben vagy bankkártyával lehetséges. Információ: www.artefolk.hu, A 4NAPOS támogatójegy ára 11 000 forint, a támogatójegy bemutatója minden műsoron és családi programon részt vehet. (Malom utca, belépődíjas)
14.00 „Most jöttem Gyuláról…” – Fotókiállítás és megemlékezés Pesovár Ferenc születésének 90. évfordulója alkalmából a Táncház előtt
15.00 és 18.00 „Hagyományérzők”: az Alba Regia Táncegyüttes műsora a Nagyteremben
21.00 Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák koncertje az udvaron
23.00 Folkkocsma a Galiba zenekarral az udvaron

Augusztus 17., hétfő
16.30 A 20. század egyik leghíresebb magyar művészének nyomában: Aba-Novák Vilmos a királyok városában – Gärtner Petra művészettörténész tárlatvezetése a mauzóleumban (Nemzeti Emlékhely)
17.00 Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíj, Deák Dénes-díj és Deák Dénes-ösztöndíj ünnepélyes átadása (Bory-vár)
19.00 Király(ny)i Napok a Táncházban: „Határon innen” – Folkest, fellépők: Fláre Beás zenekar (Devecser), Tököli Délszláv Nemzetiségi Együttes, Alba Regia Táncegyüttes 20 éves Senior csoportja. Koncert és táncház a KOLO Együttessel a Nagyteremben. 23.00-tól Folkkocsma a Tilinkó zenekarral az udvaron (Malom utca, belépődíjas)

Augusztus 18., kedd
16.30 A 20. század egyik leghíresebb magyar művészének nyomában: Aba-Novák Vilmos a királyok városában – Gärtner Petra művészettörténész tárlatvezetése a mauzóleumban (Nemzeti Emlékhely)
18.00 Szent István-Emlékérem- és -díj átadása (Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház)
18.00 Király(nyi)i Napok a Táncházban (Malom utca, belépődíjas)
18.00 Az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola műsora a Nagyteremben
19.00 „Újra száll a páva Székesfehérvárra” – közreműködnek a „Fölszállott a páva” 2019. évi gyermek évadának szereplői: Urbán Verbunk Kiskamasz csoportja, Gödöllő, Zselic AMI Dönöge csoportja, Szenna, Alba Regia AMI Pulutyka csoportja és Trenka Máté a Nagyteremben
21.00 Kertmozi az udvaron (Jegyvásárlás a Barátság mozi honlapján)

Augusztus 19., szerda
16.00 29. Öreghegyi Mulatság (Bory tér)
16.00 Főnix Rock and Roll SE, Felicita KTSE
17.00 Borlovagrendek felvonulása, műsora
17.30 Polgármesteri köszöntő, az új kenyér megszentelése és boráldás
17.45 Borrendi avatás az Arconic-Köfém Nyugdíjas Férfikar részvételével
18.00 Alba Regia Táncegyüttes 20 éves Senior csoportja, kísér a Szedtevette zenekar
18.30 Váradi Eszter Sára és Füredi Nikolett
19.00 Tehetségek a színpadon: Kovács Aliz, Morvai Anna és a Step and Style Studio táncosai
19.30 Hevesi Tamás
20.15 Sub Rosa régizenei együttes
21.00 Utcabál a Fantom Zenekarral
24.00 Tűzijáték, „Il Silenzio”
16.00–20.00 óra között: gyerekprogramok a vár előtt
16.30 A 20. század egyik leghíresebb magyar művészének nyomában: Aba-Novák Vilmos a királyok városában – Gärtner Petra művészettörténész tárlatvezetése a mauzóleumban (Nemzeti Emlékhely)
17.00 Király(ny)i napok a Táncházban (Malom utca, belépődíjas)
17.00 Kézműves foglalkozás és népi gyermekjátszó Galiba zenekarral a Tükrös teremben
21.00 Coco Loco zenekar koncertje, közben: „Csak egy tánc volt…” – az Alba Regia Táncegyüttes rendhagyó slágermúzeuma az udvaron és a Nagyteremben
18.30 VIII. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar, a Budapest Helyőrségi Zenekar, a Kaposvár Helyőrségi Zenekar és a Tata Helyőrségi Zenekar részvételével (Városház tér)

A nap során: Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj: sztársportolók a Bregyóban (Székesfehérvári Regionális Atlétikai Centrum)

Augusztus 20., csütörtök

10.00 Szent István ünnepén középkori hangulat fogadja a belvárosban járókat: napközben hagyományőrző csapatok, régizenészek járják az utcákat, gólyalábasok is mókáznak majd a látogatók között. Az Ágbogozó játék segítségével közelebbről is megismerhetik az Árpád-házi királyokat, lesz lovagi torna, királyi nyomozás és több gyermekfoglalkozás is.

10.00 Kisvonatos Bory-vár kirándulás idegenvezetővel (Belváros) (Belépődíjas, információ: www.visitszekesfehervar.hu)
10.30 Szent István-napi ünnepi szentmise – A szentmisét bemutatja és az új kenyeret megáldja: Spányi Antal megyés püspök (Szent Imre-templom)
15.00 és 19.00 Középkori élő sakk – Sakktábla száz négyzetméteren, látványos összecsapások, történelmi múltidéző kicsiknek és nagyoknak: a muhi csata története elevenedik meg egy valós sakkjátszma lépéseit követve. A játék szereplői fehérvári középiskolások, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai, az előadás írója és rendezője Matuz János. (Nemzeti Emlékhely)
16.00 Köthetők-e Szent István királyhoz Fehérvár titokzatos kőerődítései? A régészeti és a természettudományos kutatások eredményei – Szücsi Frigyes előadása (Nemzeti Emlékhely)
17.00 Fehérvári királyok menete: az óriásbábok ünnepélyes felvonulása hagyományőrző csapatok, régizenészek és néptáncosok kíséretében (Koronás park – Szabadságharcos út – Mátyás király körút – Fő utca – Városház tér – Szent István tér)
17.00 Tiszteletadás Szent István szarkofágjánál (Nemzeti Emlékhely)

18.00 Ünnepi közgyűlés – beszédet mond és a város kitüntetéseit átadja dr. Cser-Palkovics András polgármester (Szent István tér)

20.30 István, a király – A látványos, modern megszólalású produkció a legprofesszionálisabb világítás-, látvány- és animációtechnikával mutatja be a rockopera koncertváltozatát. Szereplők: Feke Pál, Szomor György, Serbán Attila, Dolhai Attila, Herczeg Flóra, Simon Boglárka és Novák Péter (Zichy színpad)

Augusztus 21., péntek
10.00 Szent István ünnepén középkori hangulat fogadja a belvárosban járókat: napközben hagyományőrző csapatok, régizenészek járják az utcákat, gólyalábasok is mókáznak majd a látogatók között. Az Ágbogozó játék segítségével megismerhetik az Árpád-házi királyokat, lesz lovagi torna, királyi nyomozás és több gyermekfoglalkozás.
10.00 Áron Nagy Lajos festőművész emlékművének avatása (Áron Nagy Lajos tér)
15.00 és 19.00 Középkori élő sakk – Sakktábla száz négyzetméteren, látványos összecsapások, történelmi múltidéző kicsiknek és nagyoknak: a muhi csata története elevenedik meg egy valós sakkjátszma lépéseit követve. A játék szereplői fehérvári középiskolások, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai, az előadás írója és rendezője Matuz János. (Nemzeti Emlékhely)
17.00 Kisvonattal a Sóstóra – családi kirándulás városnézéssel és ökotúrával (Belváros) (Belépődíjas, információ: www.visitszekesfehervar.hu)
21.00 Titkos túra – esti fáklyás séta idegenvezetéssel (Belváros) (Belépődíjas, információ: www.visitszekesfehervar.hu)
21.00 Koronázási szertartásjáték (Aranybulla emlékmű) (Információ: www.koronazas.hu)

Augusztus 22., szombat
21.00 Koronázási szertartásjáték (Aranybulla emlékmű) (Információ: www.koronazas.hu)

Augusztus 23., vasárnap
21.00 Koronázási szertartásjáték (Aranybulla emlékmű) (Információ: www.koronazas.hu)

Légy az első hozzászóló

Írd meg véleményedet

Az e-mail címedet nem tesszük közzé.


*


19 − 9 =